Ceara aplicată pe exteriorul mașinii dă un finisaj strălucitor după spălare. În plus, ceara, oferă, pe lângă aspect și un grad de protecție a vopselei. Așadar, această operațiune este recomandată periodic după ce mașina este spălată, fie prin metode tradiționale, fie cu ajutorul tehnologiei cu aburi.
Ceruirea mașinii se poate face în mai multe feluri, fiecare cu beneficii specifice. Rezultatele pot fi excelente indiferent de metoda utilizată atât timp cât aplicarea este făcută profesional și cu produse de calitate.
Sunt două metode de ceruire a exteriorului mașinii, metode pe care le vom descrie în cele ce urmează.
Aplicarea manuală
Este cea mai folosită metodă deoarece este la îndemâna oricui. Este mai ieftină decât aplicarea mecanică deoarece nu presupune aparte speciale. Cu un produs de calitate, se pot obține rezultate foarte bune, chiar și în cazul aplicării de către amatori.
Dezavantajele metodei sunt consumul ridicat de timp până la aplicarea uniformă pe toată suprafața mașinii. Mai mult, presupune și un consum ridicat de energie din partea celui care o aplică. Este nevoie de o ceară de calitate, de un aplicator din spumă și de câteva lavete din microfibră.
Înainte de a începe operațiunea de ceruire, suprafața trebuie să fie perfect curată, fără impurități și uscată pentru ca stratul de ceară să aibă condițiile de aderență necesare. În cazul în care pe mașină există un strat vechi de ceară, este recomandată înlăturarea acestuia cu o soluție dedicată acestui scop. Pentru o aplicare reușită este nevoie de atenție, astfel încât stratul de ceară să se întindă uniform pe toată suprafața. Poate fi adăugat și un al doilea strat, dar numai după ce primul s-a uscat complet.
Aplicarea mecanică
Ceruirea mecanică implică utilizarea unei unelte speciale. Avantajul major constă în timpul de realizare mult mai redus decât în cazul ceruirii manuale și cu un efort minim. Spre deosebire de aplicarea manuală, cea mecanică trebuie realizată de un profesionist. Este nevoie de un set de abilități și competențe pentru a opera corect unealta electrică pentru ceruire.
La fel ca în cazul ceruirii manuale, suprafața exterioară a mașinii trebuie să fie curată, fără impurități și uscată astfel încât să întrunească setul optim de condiții pentru aderența soluției de ceruire. Din punctul de vedere al aplicării propriu-zise, aplicatorul mecanic face mult mai rapid și mai uniform treaba realizată manual.
Indiferent de metoda folosită, pregătirea suprafeței este esențială. În cazul în care suprafața nu este curată și uscată, ceara nu va putea să-și manifeste potențialul maxim de aderență. Acest aspect se va resimți într-un rezultat final inferior din punct de vedere calitativ, atât dn perspectiva estetică, cât și din cea tehnică, de protecție.
Ceruirea se face într-un spațiu închis pentru a se preveni o uscare prea rapidă a soluției.